Mediterrane citrus in de tuin

De citrus is een plant uit een warm klimaat. De citrusvruchten die de planten bevatten zijn limoenen, citroenen en sinaasappels. De planten groeien in mediterrane landen zoals Spanje. Omdat de landen een groot deel van het jaar zonnig zijn, zijn de vruchten dan ook snel rijp. Citrusbomen staan mooi met elkaar gecombineerd samen met vijgenbomen. Je kunt ze in een boomgaard plaatsen en jouw eigen fruit gaan telen. Je kunt zorgen dat de vruchten op biologische wijze groeien zonder pesticiden te gebruiken. De citrus kan in Nederland in de tuingrond worden gezet, in een plantenkas of in een pot op het terras. Naast de gezonde vruchten die de boom bevat, staat deze boom mooi en exotisch.

Soorten citrus bomen om aan te schaffen

De hand of buddha is een hele bijzondere citrus. Alleen de naam al doet exotisch aan. Deze citrus heeft zijn naam te danken aan de handvormige gele citrusvruchten die op vingers lijken. De plant komt in Azië en in de mediterrane landen voor. Ook heeft de plant unieke vormen aan citrusvruchten. Het is daarom een exotische aanwinst. Wel is de plant gevoelig voor zeer lage temperaturen en kan het beste vrij van vorst de winter doorbrengen in een warmere ruimte van 10 graden boven het nulpunt. Ook de Limequat is een unieke citrusplant. Dit is een hybride plant met een mix tussen de “Key Lime” en de “Kumnquat” vrucht, een kumquat/citroen combinatie uit het verre oosten. Verder zijn er de bekendere (Spaanse) sinaasappelbomen, mandarijnenbomen, limoenbomen en citroenbomen.

Zelf citrusvruchten telen

Zelf rijpe vruchten van de citrus plukken is een goedkope en gezonde optie. Pas als de vruchten rijp zijn, zijn deze zoet en eetbaar. Onrijpe citrusvruchten zijn erg zuur. De limoen en citroen lenen zich het beste om door salades, gerechten en dranken te doen. De citrusvrucht zit vol met antioxidanten en vitamine C. Ze zijn daarom zeer goed voor ons immuunsysteem en voor onze huid. De meeste voedingstoffen worden gegeven door de vrucht inclusief vruchtvlees te benuttigen. Het voordeel van zelf telen is dat ze ook puur natuur zijn zonder gebruik van pesticiden.