Welke stappen doorloop je wanneer je zonnepanelen koopt?

zonnepanelen aanschaffen

Zonnepanelen kunnen je op de langere termijn veel geld besparen. Misschien heb je al besloten en wil je de zonnepanelen aanschaffen, maar hoe doe je dit eigenlijk en waar dien je rekening mee te houden? In dit artikel helpen we je verder bij de aanschaf van zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Het aantal zonnepanelen dat je wilt aanschaffen is afhankelijk van jouw budget en wensen. We zullen hieronder een aantal zaken opsommen waarmee je rekening dient te houden bij het aanschaffen van het aantal.

– Hoeveel kWh wil je per jaar gaan verwekken? Dit kun je afgeleiden aan het stroomverbruik per jaar.

– Denk aan de salderingsregeling die in 2024 wordt aangepast. Een overschot aan stroom is financieel minder aantrekkelijk na 2024. Zorg er dus voor dat je niet te lang wacht.

– Houdt rekening met jouw toekomstplannen voor stroomverbruik. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische auto die je over een jaar misschien wilt gaan aanschaffen.

– Kies het juiste soort panelen. Sommige zonnepanelen zijn kwalitatief beter en wekken meer stroom op.

zonnepanelen aanschaffen

Zonnepanelen aanschaffen

Zorg ervoor dat je meerdere offertes aanvraagt om de prijzen te kunnen vergelijken. Staar je niet blind op de prijzen, maar kijk goed naar wat het allemaal inhoud. Denk hierbij aan het soort zonnepanelen en aan garantie en aanbetalingen etc. Dit kan namelijk nog wel eens verschillen per bedrijf. Hieronder nog een aantal tips voor de aanschaf.

– Bekijk of jouw meterkast geschikt is.

– Neem contact op met jouw netbeheerder en vertel dat je van plan bent om zonnepanelen aan te leggen.

– Check voor de zekerheid jouw opstalverzekering.

Leggen van de zonnepanelen

Bij de installatie dient rekening gehouden te worden met het soort dak dat je hebt. Een bedrijf kan je helpen om van tevoren een legplan te bedenken. Zorg er altijd voor dat je dit door een gespecialiseerd persoon laat doen.