Zo moet je eerste hulp verlenen

Eerste hulp verlenen

Op de meeste basisscholen leer je eerste hulp verlenen en krijg je daarvoor ook een diploma. In de meeste gevallen zal dit diploma na een aantal jaar niet meer geldig zijn; het is dan ook aan te raden om opnieuw een cursus EHBO te volgen. Want met het verlenen van eerste hulp zorg je ervoor dat de toestand van het slachtoffer niet verslechtert. Je moet in de eerste plaats inzicht krijgen in de situatie. 

Eerste hulp verlenen

Eerste hulp verlenen bij ongelukken

Er zijn dan ook vijf punten opgesteld die hierbij helpen. De eerste stap is letten op gevaar om je heen. Daarna probeer je na te gaan wat er is gebeurt en wat er met het slachtoffer aan de hand is. Vervolgens stel je het slachtoffer gerust en zorg je voor beschutting. Daarna ga je voor professionele hulp zorgen. De laatste stap is het slachtoffer helpen op de plaats waar hij of zij ligt. Deze zaken leer je allemaal tijdens een EHBO cursus. Je kunt zomaar een EHBO cursus volgen. Een andere reden is omdat er op de werkvloer een EHBO’er nodig is. Het is verplicht om werknemers in dienst te hebben met een EHBO diploma. Zij kunnen eerste hulp verlenen wanneer dit nodig is. 

Het is erg gemakkelijk om je in te schrijven voor een EHBO cursus. Je bepaalt zelf of je dit op een van de beschikbare locaties wilt doen of dat je de cursus op de werkvloer wilt laten plaatsvinden. Met een dergelijke cursus ben je 3 dagen bezig: hierin leer je alle belangrijkste facetten van eerste hulp, waaronder levensreddende handelingen, verbandmiddelen en het herkennen van beroertes en flauwtes.