Rekenmodule wettelijke rente

Wettelijke rente berekenen

Met het in rekening brengen van wettelijke rente heb je uitsluitend te maken als er sprake is van facturen, die te laat betaald worden. Zoals bekend moet er bij het sturen van aanmaningen aan klanten die hun facturen niet op tijd voldoen nauwkeurig worden gehandeld. Het is van belang dat er meteen wordt gereageerd als een betaling niet op tijd binnen is, en er moet in juridische zin ook correct worden gereageerd. Dat betekent dat de inhoud van een aanmaning aan strikte juridische eisen moet voldoen, maar ook dat je er als afzender voor moet zorgen dat een aanmaning correct wordt afgeleverd.

Wettelijke rente berekenen

Wanneer rente berekenen

In veel gevallen is het beter om met een klant in gesprek te gaan als hij na een eerste aanmaning nog niet is overgegaan tot betaling. Vaak lukt het, soms na bemiddeling door een financieel specialist als CBMK, om samen een regeling te bedenken die tevredenstellend is, dus op basis waarvan je uiteindelijk wel betaald krijgt. Bij wanbetalers die niet in gesprek willen is er meer aan de hand. Je moet er als bedrijf dan rekening mee houden dat het lang kan duren voordat je betaald wordt. In veel gevallen zal er een gang naar de rechter nodig zijn. Je mag voor de bedragen op de niet betaalde facturen dan wettelijke rente berekenen.

Hoeveel rente in rekening brengen?

Het is niet zo eenvoudig om te bepalen hoeveel wettelijke rente er mag worden geheven op niet betaalde facturen. CBMK heeft daarom een handige rekenmodule op de website gezet. Na het invoeren van het factuurbedrag, de factuurdatum, de datum tot wanneer rente moet worden geheven en het soort rente, wordt automatisch berekend hoe hoog dat rentebedrag is. Met de module wordt voorkomen dat er fouten worden gemaakt, want in dat geval zal het nog veel langer duren voordat de factuur wordt betaald.