Wat zijn de eisen van een magazijnstelling?

grootvakstelling

Het is in een magazijn of werkplaats belangrijk de veiligheid van de werknemers te waarborgen. Daarom moet met veilig materiaal worden gewerkt die voldoen aan alle gestelde eisen. Zo moet onder andere een werkbank voldoen aan de volgende eisen. De werkbank moet zwaar genoeg zijn, het blad moet voldoende dik zijn en het onderstel moet stevig in elkaar zitten. Maar naast de werkbank is het erg belangrijk dat ook de magazijnstellingen aan bepaalde eisen voldoen. Voor magazijnstellingen heeft de overheid criteria opgesteld. Dit zijn criteria die wettelijke verplicht zijn en waar elk bedrijf zich aan moet houden.

De criteria waar elke magazijnstelling aan moet voldoen

Voor sommige magazijnstellingen is een vergunning verplicht. Dit is een vergunning volgens de bouwregeling. Zo’n vergunning is niet voor elke magazijnstelling verplicht. Er moet bijvoorbeeld een vergunning worden aangevraagd wanneer de stelling hoger is dan drie meter. Deze stelling kan dan worden gezien als een groot bouwwerk. Stellingen hoger dan drie meter moeten daarnaast ook voldoen aan de regels van het bouwbesluit. Hierbij wordt nauwkeurig gecontroleerd op de gebruiksveiligheid en de brandveiligheid van de stelling. Ten slotte is het verplicht dat magazijnstellingen jaarlijks worden gekeurd. Ook dit is wettelijk verplicht. Omdat stellingen vallen onder arbeidsmiddelen, moeten ze voldoen aan de eisen van het Arbeidsomstandighedenbesluit.

Het overzichtelijk maken van de magazijnstellingen

Naast de verplichte criteria waar een magazijnstelling aan moet voldoen, zijn er ook een aantal criteria die niet verplicht zijn. Toch zijn deze wel erg handig voor het bedrijf. Zo is het erg verstandig de magazijnstellingen overzichtelijk te maken. Alle overbodige voorwerpen op de magazijnstellingen moeten worden verwijderd. Vervolgens moeten alle noodzakelijke voorwerpen geordend worden. Soort bij soort. Alle voorwerpen in dezelfde categorie vallen moeten bij elkaar worden gelegd. Na dit gedaan te hebben moet het voor elke medewerker duidelijk worden wat waar is neergelegd. Door het creëren van een duidelijk systeem en dit aan iedereen duidelijk te vertellen kan er veel sneller en efficiënter in het bedrijf gewerkt worden.